Kvällsseminarium mån 7/11 2016: Information-centric Networking (ICN) – Finns det ett Internet efter IPv6?

Kvällens presentation ledde till livliga diskussioner om nätets framtid…

kva%cc%88llsseminarium-icnimg_0566

Presentationen från mötet hittar du här: icn-overview-isoc-nov-16.

icn-cloud

Finns det nätforskning som tittar bortom IPv6-horisonten?
För ungefär tio år sedan startades det ett antal forskningsprojekt finansierade av EU i Europa och NSF i USA där temat var “Hur skulle vi designa Internet idag, när vi vet hur vi använder det, om vi började om från början?”, så kallad “Clean Slate Research”.
Vad blev då resultatet av denna forskning? En idé som visat sig livskraftig Information-centric Networking (ICN). Grundidéen är att skapa en nätarkitektur som fokuserar på informationsobjekten (web sidor, filmer, dokument, etc.), det som vi är intresserade av, och ger dom globalt unika namn. Istället för som i dagens nätarkitektur bygga på IP-adresser som namnger interface på burkar i nätet. Denna idé formulerades först av Van Jacobson (en av de stora Internatprofilerna och fader till TCP) i en, numera klassisk, presentation “A New Way to look at Networking” som han gjorde för Google 2006.
Börje Ohlman (Ericsson Research) ger i detta föredrag en översikt över forskningsområdet ICN. Vad är ICN? Vilka möjligheter ger det? Hur långt har vi kommit på 10 år? När kan detta bli verklighet? Börje har jobbat med ICN de senaste tio åren på Ericsson och i olika Eu-projekt. Han är också en av ordförandena för ICN Research Gruppen (ICNRG) inom Internet Research Task Force (IRTF),  och ledamot i ISOC-SE styrelse.

Presentationen från mötet hittar du här: icn-overview-isoc-nov-16