I detta nummer:

– FN:s WSIS-möte i Tunis slutade i en kompromiss
– ISOC-SE-möte om WSIS
– Internetpionjären Björn Eriksens bortgång uppmärksammas
– ISOC-SE bjuder in till IT-politisk debatt den 6 december
– Följ ENISA:s arbete i nytt nyhetsbrev
– .eu går igång den 7 december
– ISOC-SE hjälper dig att hålla koll på IETF
– ISOC-SE syntes på Internetdagarna
– Slutsatser från ISOC-SE:s seminarium om Internet i mobilen
– Kalendarium
– Tyck till om Internet- eller föreningsfrågor på ISOC-SE:s maillista
– Beställ ny dator från snickaren!

FN:s WSIS-möte i Tunis slutade i en kompromiss
Förra veckan genomfördes FN:s WSIS-möte i Marockanska Tunis (World Summit on Information Society). Med tanke på all debatt inför mötet kan man fråga sig vad som egentligen blev resultatet. Inte så mycket kan man konstatera. Det mesta förblir vid vad det varit. ICANN fortsätter att ansvara för den tekniska domännamnssamordning i världen och USA har fortsatt en särskild roll inom ICANN. Dock ska FN:s generalsekreterare bjuda in världens stater och relevanta organisationer till ett forum för att löpande diskutera frågor kring Internet Governance. Ett första sådant möte planeras i Grekland under nästa år.

Det största värdet med all uppståndelse är kanske just uppståndelsen. Statusen för Internetfrågor har höjts några steg. Sedan kan man alltid fråga sig om det är bra eller dåligt för nätets framtid.

Se länkar till olika artiklar om vad som blev resultatet av WSIS:

The Registers artikel om ITU som inte gärna vill se WSIS som ett nederlag: http://www.theregister.co.uk/2005/11/21/utsumi_rejection/

Sammanfattning av överenskommelsen i The Register
http://www.theregister.co.uk/2005/11/16/us_wins_net_governance/

TT-text om WSIS-resultatet (18 nov)
http://www.ekuriren.se/ekuriren/senaste_nytt.php?id=410078&avdelning_1=113&avdelning_2=343&t=1365091474

DN (16 nov) om att USA vann
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=488821

DN (17 nov) om reaktionerna
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=489472

ISOC-SE-möte om WSIS
ISOC-SE planerar ett öppet medlemsmöte för att diskutera vad som hände på WSIS-mötet i Tunis och vad det kommer att få för följder. Det är tänkt att genomföras i januari. På det mötet kommer personer som var med i Tunis att berätta om förhandlingarna. Inbjudan och detaljer kommer att skickas ut på e-postlistan för ISOC-SE-medlemmar och på ISOC-SE:s webbplats.

Internetpionjären Björn Eriksens bortgång uppmärksammas
Björn Eriksen som bland annat var den som ensam skötte .se-domänen fram till 1997 gick bort i början av november. Detta är en stor förlust för Internetsverige.

På ISOC-SE:s webbplats, första sidan, finns kort minnestext om Björn, eller BER som han kanske är mer känd som.

Redan före Björns bortgång inleddes arbetet med en dokumentärfilm om Björn Eriksens gärning samt Internets och .se:s tidiga historia i Sverige. Filmen är planerad för en utställning på Tekniska museet nästa år. II-stiftelsens som finansierar filmen har på sin webbplats lagt ut en kort trailer för filmen där man bland annat kan se se hur Björn Eriksen berättar hur det gick till med domännamnsregistreringar under 80-talet.

Se http://www.iis.se/nyheter/news/2005-11-21

Av naturliga skäl kommer den slutliga filmen nu att få en delvis annan inriktning.

ISOC-SE bjuder in till IT-politisk debatt den 6 december
Politiker från de flesta partier medverkar i en debatt om IT i Sverige som ISOC-SE arrangerar tisdagen den 6 december kl 17.30 – ca 19.30 på Lärarhögskolan i Stockholm.

Henrik Nilsson som står bakom debatten välkomnar frågor i förväg från läsare av Nytt på Nätet. Skicka de frågor du vill ska komma upp till: Henrik Nilsson

Följ ENISA:s arbete i nytt nyhetsbrev
EU:s byrå för nätverks- och informationssäkerhet, ENISA, har lanserat ett nyhetsbrev om sin verksamhet kallat ”ENISA Quarterly”. I det senaste numret finns det bland annat texter om

DNSSEC, kommande ENISA evenemang och andra aktuella frågor.

Se webben för att läsa mer eller prenumerera. http://www.enisa.eu.int/publications/index_en.htm

.eu går igång den 7 december
Lanseringen av den nya toppdomänen .eu är nära förestående. Den 7 december tar EURid emot de första sunrise-ansökningarna. Det är då öppet för varumärken och offentliga organ/myndigheter (public bodies). Den andra sunrise-omgången öppnar två månader senare och täcker in alla övriga rättigheter. Den 7 april tar man sedan emot ansökningar från alla som söker om ett domännamn utan någon särskild namnrätt bakom. Det finns idag ett 30-tal svenska ombud som kan ta emot ansökningar om .eu-domännamn.

Se mer på EURid:s egen webbplats: www.eurid.eu

ISOC-SE hjälper dig att hålla koll på IETF
ISOC-SE har fått 75 000 kronor från II-stiftelsens Internetfond för att sprida information från IETF (Internet Engineering Task force). Efter varje IETF-möte ordnar ISOC-SE ett öppet seminarium på svenska där inbjudna talare redogör för vad som är aktuellt inom IETF. ISOC-SE-medlemmar får dessutom en skriftlig rapport per e-post.

En första omgång genomfördes som ett kvällsseminarium den 22 september. Nästa seminarium som avrapporterar det viktigaste från senaste IETF mötet i Vancouver, är planerat till januari.

För dig som är intresserad att veta mer om IETF finns också den nystartade ”IETF Jounal” som ISOC i USA tar fram. Se http://ietfjournal.isoc.org/

ISOC-SE syntes på Internetdagarna
ISOC-SE deltog på konferensen Internetdagarna i slutet av oktober. Föreningen fanns på plats för att sprida information om vad ISOC-SE är gör samt delade ut boken ”De byggde Internet i Sverige” till intresserade besökare. Dessutom återfanns många ISOC-SE-medlemmar som talare eller moderatorer på flera av konferensens seminarier.

Slutsatser från ISOC-SE:s seminarium om Internet i mobilen
Det finns en mogen marknad för Internet i mobilen. Det finns bra telefoner och priserna är låga för datakommunikationen. Dessutom finns en rad fungerande och bra tjänster igång. Det var några av slutsatserna från ISOC-SE:s seminarium på temat Internet i mobilen som genomfördes den 17 november av Anna Caracolias och Mia Sandell.

Andra slutsatser från seminariet var:

– Behovet av att använda en mobil tjänst uppstår när man inte har tillgång till sin PC, därav är ett just-nu-beteende kännetecknande för att ett behov ska uppstå av att få/hämta information från mobiltelefonen.
– Säkerhetslösningar finns för mobilt användande om man vill en säker uppkoppling.
– För att få fart på ”local based services” och så kallade positioneringstjänster samt streamingtjänster (radio, tv) måste mobiltelefonoperatörerna släppa in utvecklare av mobila tjänster i sina nät. Detsamma gäller affärsmodellen, för att det ska vara lönsamt för en utvecklare av mobila tjänster att kunna ta betalt av en mobiltelefonanvändare.

Vill du själv se exempel på mobila Internettjänster kan du prova några av länkarna nedan.

Nyheter:
wap.dn.se , wap.di.se, wap.svd.se, wap.gp.se, wap.ft.com, wap.iht.com, mobil.svt.se, wap.vader.se

Tidtabeller:
wap.trafiken.nu, wap.sl.se

Nöje:
wap.starlounge.com, www.mobit.se, mobil.golf.se

Nytta:
www.sasmobile.se

Sökmotorer/nummerupplysning:
www.google.com/xhtml, wap.eniro.se, wap.hitta.se

Kalendarium
Kommande Intertnetevenamng:
30 nov- 4 dec ICANN-möte i Vancouver, Kanada
http://www.icann.org/meetings/vancouver/

6 dec ISOC-SE-debatt med IT-politiker på Lärarhögskolan

19-24 mars 06 IETF-möte i Dallas

27-31 mars 06 ICANN-möte i Wellington, NZ

26-30 juni 06 ICANN-möte i Marrakesh, Marocko

Tyck till om Internet- eller föreningsfrågor på ISOC-SE:s e-postlista
ISOC-SE har många kunniga medlemmar som har både åsikter och insikter om Internets utveckling och organisation. Nytt på Nätet vill därför påminna om ISOC-SE:s e-postlista ”Discuss”. Där kan du föreslå vilka frågor du tycker du att ISOC-SE borde driva, tipsa om länkar eller händelser fler medlemmar borde känna till, eller helt enkelt dra nytta av andra medlemmars kunskaper. E-post skickas till:isoc-discuss@isoc.se.

Ni som inte redan är med på listan kan registrera er via webben: https:mail.isoc.se/mailman/listinfo/isoc-discuss

Beställ ny dator från snickaren!
En rysk möbelsnickare har tagit klivet in i IT-eran och gjort ett mycket elegant trächassi med intarsia till en dator. Även musen och tangentbordet har träbeklädnad. På snickarens webbplats kan du se bilder på konstverket. http://mastera-mebeli.ru/servs-modding.htm

Har du vägarna förbi Moskva och är intresserad av att göra en beställning så hittar du en karta här: http://mastera-mebeli.ru/index-road-map-en.htm

Redaktör: Patrik Lindén//