I detta nummer:
My little Internet – förslag på ny toppdomän .kid
ICANN godkänner .cat som ny toppdomän
.eu håller informationsmöte i Stockholm
.se först ut med DNSSEC
ISOC-medlemmar får rabatt på Internetdagarna
ISOC-seminarium om mobilitet den 17 november
ISOC tycker att FN:s WGIG-rapport är otydlig och har fel fokus
Hör vad som hände på IETF:s senaste möte i Paris
Kalendarium
Till sist …

My little Internet – förslag på ny toppdomän .kid
Det finns de som menar att vi inte behöver fler toppdomäner. EU-parlamentet är inte en av dem. Efter ett förslag från den franska EU-parlamentarikern Marielle de Sarnez föreslår man att”.kid” införs Tanken är bara barnvänligt innehåll ska tillåtas under toppdomänen. Samma Marielle de Sarnez föreslår även en gratis telefontjänst dit föräldrar kan ringa och fråga om hur man skyddar sina barn från att utsättas för olämpligt innehåll via Internet.
Om ICANN är tillfrågat eller hur de ställer sig till förslaget framgår inte. Men minnesgoda läsare kanske minns att det funnits förslag om en .kid eller .kids-domän åtminstone sedan år 2000. Hittills har det inte blivit verklighet. Å andra sidan kanske .kid har lättare att passera Bushadminstarationen än det nyligen uppmärksammade .xxx.
Se: http://www.europarl.eu.int/news/expert/infopress_page/040-1443-238-8-34-906-20050826IPR01425-26-08-2005-2005–false/default_en.htm

ICANN godkänner .cat som ny toppdomän
I torsdags godkände ICANN .cat som ny toppdomän. Tanken är att den ska användas för språket katalan och regionen Katalonien i Spanien.
Se artikel på SiliconValley.com
http://www.siliconvalley.com/mld/siliconvalley/news/12658093.htm

.eu håller informationsmöte i Stockholm
Det har talats länge om den nya .eu-toppdomänen men snart, före årsskiftet, kommer den att öppna för registreringar. För alla som vill veta mer kommer EURid, som driver .eu, att hålla ett informationsmöte i Stockholm den 26 oktober.

Mötet hålls på biografen Skandia på Drottninggatan och är öppet för alla och är gratis men kräver anmälan. Under förmiddagen blir det allmän information om sunrise, regler, tidplaner med mera. Under eftermiddagen riktar man sig främst till ombud och blivande ombud samt andra som är särskilt intresserade av hur registry-systemet kommer att fungera. Det är möjligt att bara delta under halva dagen.
Mer information och möjlighet att anmäla sig finns på webben: www.nic.se/eu-info

.se först ut med DNSSEC
.se blir första toppdomänen i världen att införa – den säkrare tekniken DNSSEC för namnuppslagning på Internet. Mellan den 13 och 16 september distribuerade NIC-SE successivt en signerad .se-zon till .se:s sekundära namnservrar.

NIC-SE kommer under en period att köra DNSSEC i testdrift innan tjänsten erbjuds fullt ut.
DNSSEC innebär att användaren när den gör en uppslagning i DNS kan avgöra om informationen som kommer tillbaka som svar kommer från rätt källa och att det inte ändrats på vägen. Den grundläggande mekanismen i DNSSEC är kryptografisk teknik som använder digitala signaturer.

Men, det räcker inte med att .se-zonen och domännamnsinnehavaren kan hantera DNSSEC. Dessutom måste användarens namnserver också kunna hantera tekniken. Namnservern finns oftast hos användarens Internetleverantör och är den server som vidareförmedlar och tolkar adressinformation på nätet (DNS).Det är svårt att säga när de flesta namnservrar är förberedda för DNSSEC men genom att NIC-SE valt att vara tidigt ute underlättar det för namnserveroperatörer som vill erbjuda sina kunder DNSSEC.

ISOC-medlemmar får rabatt på Internetdagarna
Du vet väl att ISOC-SE som medarrangör till II-stiftelsens konferens Internetdagarna kan erbjuda sina medlemmar 30 procents rabatt. För att kunna utnyttja detta erbjudande uppger du bara att du är medlem i ISOC-SE i samband med anmälan på Internetdagarnas webbplats.

Dessutom kommer ISOC-SE att vara en av utställarna på konferensen som i år blir större än någonsin tidigare.
Se mer på http://www.iis.se/Internetdagarna/2005/

ISOC-seminarium om mobilitet den 17 november
Den 17 november klockan 18:00 ordnar ISOC-SE ett mobilitetsseminarium i II-stiftelsens lokaler på Ringvägen 100. Seminariet leds av Anna Caracolias och kommer bland annat att ta upp erfarenheter från Internetdagarnas mobilitetsdemonstrationer. Ett detaljerat program kommer att läggas upp på webben senare.
Anna Caracolias som driver mobilitetsfrågor inom ISOC-SE kommer via sitt företag Digital Action att ansvara för demonstrationer och tester inom mobilt Internet under konferensen. Små och stora företag kommer att visa sina tjänster för besökarna som kan klämma och känna på det som visas. Det kommer även att finnas möjlighet att diskutera kring Internet i mobilen med ett antal kunniga och intressanta personer. Vill du vara med som utställare och få möjligheten att visa dina tjänster och nå en stor publik, kontakta Anna Caracolias ( anna.caracolias@digitalaction.se, 0735 100 009) eller gå in på webben på http://www.digitalaction.se/default2.asp?xid=162

ISOC tycker att FN:s WGIG-rapport är otydlig och har fel fokus
ISOC pekar i sin kommentar till FN:s rapport om Internet governance att fokus läggs för mycket på policy och regulatoriska frågor och för lite på Internetfrågor som verkligen berör användarna. ISOC skirver i sin kommentar att man hellre ser att nästa FN-toppmöte om informationssamhället i Tunis i november fokuserar på hur fler människor ska få tillgång till Internet, hur säkerhetproblemen ska lösas och hur fler ska nås av utbildning inom Internet.

Rapporten kommer från WGIG (Working Group on Internet Governance) som tillsattes FN:s för att rapportera inför WSIS-mötet i november (WSIS: World Summit on Information Society)
Läs kommentaren på på ISOC:s internationella webbplats:
http://www.isoc.org/isoc/conferences/wsis/wgigcomments.shtml
Markus Kummer som koordinerat rapporten kommer att vara en av öppningstalarna på årets Internetdagar. http://www.iis.se/Internetdagarna/2005/01-inledning/inledning.shtml

Hör vad som hände på IETF:s senaste möte i Paris
ISOC-SE återupptar traditionen med rapportering från IETF:s (Internet Engineering Task Torce) möten. Den 22 september kommer Loa Andersson och Tove Madsen att för ISOC-SE-medlemmar och andra intresserade att summera och förklara vilka frågor som nu är aktuella inom IETF och IAB (Internet Architecture Board). Seminariet inleds med en kort introduktion om IETF och dess roll.
Seminariet är kostnadsfritt. Deltagare förutsätts ha teknisk insikt inom TCP/IP-protokollen

Tid: Torsdagen den 22 september kl 17.00 – 19.00 (c:a).
Plats: NIC-SE/IIS i Stockholm, Ringvägen 100A plan9, hörsalen. T-bana Skanstull.
Anmäl dig senast den 20 september på e-post .
ISOC-SE räknar med att alla som anmäler sig kan erbjudas plats.
Lätt förtäring serveras från kl 16.45

Kalendarium
13-15 september – Networks Telecom, Stockholmsmässan
14-16 september – Stadsnätsföreningens “Bredbandsbåt” http://www.ssnf.org/
22 september – ISOC-SE arrangerar IETF-rapportering
8-14 oktober – Ripe-möte i Amsterdam http://www.ripe.net/ripe/meetings/index.html
24-25 oktober – Internetdagarna i Stockholm www.iis.se/Internetdagarna
26 oktober – EURid håller informationsmöte i Stockholm om .eu, www.nic.se/eu.info
6-11 november – IETF-möte i Kanada
6-18 – november WSIS-möte i Tunis hhttp://www.itu.int/wsis/tunis/index.html
17 november – ISOC-SE arrangerar mobilitetsseminarium

Till sist …
… kan jag inte undanhålla er en Dilbert-strip som visar på det grymma livet som nyhetsbrevsredaktör. Länken har jag glatt kopierat från Erik Borälv och Nita:s nyhetsbrev.
Se http://www.dilbert.com/comics/dilbert/archive/dilbert-20050902.html

Antar att ingen missat att Vint Cerf som allmänt anses som en av Internets fäder tagit värvning hos Google. Detta faktum har fått IT-nyhetssajten The Register att skriva en raljerande artikel om Vint Cerf insatser de senaste 30 åren.
Se http://www.theregister.com/2005/09/08/astroman/