För ungefär tio år sedan lanserade Doc Searls och David Weinberger manifestet ”World of ends” (http://worldofends.com). Dokumentet handlar om vad internet innerst inne är, med särskilt fokus på innebörden av den så kallade edge-centric-arkitekturen. Av naturliga skäl har manifestet en inte helt nutida känsla, men det har en positiv grundton som tyvärr gått litet förlorad i samtalet om Internet i samhället. Ofta när internet diskuteras idag är utgångspunkten negativ. Det handlar om risker, problem och hot: näthat, massövervakning, grooming, socialamedier-drev, beroende, cyberattacker och så vidare.
”World of Ends” föreslår ett sätt att förhålla sig till Internet som är i grunden positivt, och som i mina ögon rimmar bra med ISOC:s och ISOC-SE:s värderingar. Rikard Linde, programansvarig för Digitala fri- och rättigheter på den gröna liberala tankesmedjan Fores (http://fores.se/digitala-fri-och-rattigheter/), har uppmärksammat och tilltalats av manifestet. Tillsammans vill vi bjuda in till en samtalskväll, där vi spånar kring eventuella möjligheter att damma av och översätta World of Ends och göra någon typ av nylansering.
Vi träffas på tisdag 21/10 klockan 18-20, i Fores lokaler på Bellmansgatan 10 i Stockholm. Om du vill vara med, välkommen att anmäla dig med e-post till mig Pär Lannerö plannero@isoc.se senast måndag 20/10 så hinner jag köpa med lagom mycket kvällsfika (bröd, pålägg, kaffe/te/juice). Säg till om du vill delta via nätet.
Vänliga hälsningar
Pär Lannerö, styrelseledamot
PS. Observera att detta samarbete inte innebär något ställningstagande varken för eller emot Fores i andra politiska frågor.