Intensivt seminarium om mänskliga rättigheter

Publicerad 2012-08-11

Vårt seminarium om mänskliga rättigheter och Internet var ett av våra mest välbesökta någonsin, och kanske det där det var mest diskussion. Intresset var mycket stort.

Nästan 40 deltagare hade samlats den 20 september 2011 för att höra Johan Hallenborg från Utrikesdepartementet berätta om mänskliga rättigheter och Internet. I bakgrunden finns ett svenskt initiativ som väckt anklang.

Antalet personer som deltog i diskussionen, ställde frågor och hade egna åsikter, överträffade alla ISOC-SE-seminarier de senaste åren. Bland annat var det en riksdagsledamot (Monica Green från socialdemokraterna) som satt i publiken, ställde frågor och även twittrade om seminariet. Folk från bland andra Sida (Per Einar Tröften), Näringsdepartementet (Maria Häll) och PTS (Anders Johansson) deltog också.

Det var även betydligt större andel kvinnor än vad vi brukar ha bland våra deltagare.

Seminariet direktsändes via Bambuser (se nedan). Ungefär 15 personer såg sändningen. Vi hade även en hashtag för Twitter-diskussioner (#mr).

En publikfråga gällde en rättighet som ännu inte har hamnat i rampljuset, men som nog kommer att väcka allt större intresse: rätten att bli bortglömd (“right to be forgotten”). Det handlar framförallt om rätten för en användare att radera alla sina uppgifter från en
webbtjänst. Det skulle t ex innebära att den som vill ta bort sina gamla Facebook-inlägg ska kunna göra det, så att de inte längre går att hitta där.